17 Przepisów na Pyszne Desery Bezglutenowe
Śródtytuł 1: Na czym polega dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten – białko występujące w pszenicy, żytnim, jęczmiennym oraz niektórych innych zbóż. Osoby z nietolerancją glutenu, celiakią lub uczuleniem na gluten muszą bardzo uważać na swoją dietę i unikać tych składników.
Śródtytuł 2: Czy desery bezglutenowe muszą być mniej smaczne?
Wcale nie! Desery bezglutenowe mogą być tak samo smaczne i apetyczne jak ich tradycyjne odpowiedniki. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i zastępowaniem mąki pszenną na inną bezglutenową alternatywę, taką jak mąka z orzechów, mąka ziemniaczana czy mąka ryżowa. Oto 17 przepisów na pyszne desery bezglutenowe, które zachwycą Twoje podniebienie.
Śródtytuł 3: Desery na bazie owoców
-
Chłodnik z melona: schłodzone pokrojone w kostkę melony blendujemy z jogurtem naturalnym, kilkoma miętowymi listkami i trochę soku z cytryny. Podajemy schłodzone.
-
Sałatka owocowa: pokrojone w kostkę owoce sezonowe mieszamy z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu. Możemy dodać również połamaną gorzką czekoladę bezglutenową.
-
Włoskie tiramisu: włoskie smakołyki mogą być bezglutenowe! Wystarczy zastąpić biszkopty bezglutenowymi odpowiednikami i napojem amaretto bezglutenowym.
Śródtytuł 4: Desery na bazie czekolady
-
Bezpłatki czekoladowe: rozpuszczamy ciemną czekoladę bez glutenu, dodajemy mieszankę orzechową i ugniatamy zmasowany wcześniej muesli bezglutenowe. Formujemy kulki i studzimy.
-
Kawa czekoladowa: rozpuszczamy gorzką czekoladę w mleku kokosowym i dodajemy odrobinę kawy. Podajemy gorące z bitą śmietaną bez glutenu.
-
Muffiny czekoladowe: mieszamy mąkę migdałową z kakao, cukrem trzcinowym bezglutenowym i dodajemy jajka oraz olej kokosowy. Pieczemy do momentu, aż muffiny będą miękkie w środku.
Śródtytuł 5: Desery na bazie mleka kokosowego
-
Kokosowy pudding: gotujemy mleko kokosowe z mąką ryżową, cukrem trzcinowym i wanilią. Studzimy w lodówce i podajemy z wiśniami lub mango.
-
Sernik kokosowy: mielimy migdały na mąkę, mieszamy z cukrem trzcinowym bezglutenowym, mlekiem kokosowym i jajkami. Pieczemy do momentu, aż sernik stężeje.
-
Lodowe kokosowe kuleczki: mieszamy mleko kokosowe z syropem klonowym bezglutenowym i migdałową pastą. Formujemy kuleczki i wkładamy do zamrażarki.
Śródtytuł 6: Desery na bazie bezglutenowych kasz
-
Kasza jaglana z truskawkami: gotujemy kaszę jaglaną w mleku ryżowym z wanilią i syropem z agawy bezglutenowym, a następnie podajemy z truskawkami i bitą śmietaną.
-
Kaszotto z dynią i suszonymi pomidorami: dusimy kaszę gryczaną z kawałkami dyni, dodajemy namoczone wcześniej suszone pomidory i gotujemy do miękkości. Możemy posypać parmezanem bezglutenowym.
Śródtytuł 7: Desery na bazie bezglutenowych płatków
-
Joghurtowe „pancakes”: blendujemy jogurt naturalny z bananem, dodajemy cukier trzcinowy bezglutenowy, mąkę z ryżu i mieszankę bezglutenowych płatków i smażymy na patelni.
-
Płatki marchewkowe z orzechami: mieszamy startą marchewkę z płatkami kukurydzianymi, orzechami włoskimi i syropem z klonu bezglutenowym. Upiekać do momentu, aż płatki będą złociste.
W tych 17 przepisach na pyszne desery bezglutenowe znajdziesz różnorodność smaków i konsystencji. Dla każdego coś pysznego! Nie trać czasu i już dziś wypróbuj te przepisy. Smacznego!