Co zrobić, aby dżem truskawkowy nie stracił koloru

Dżem truskawkowy to niesamowite i smaczne jedzenie, które ma zdolność do zmiany smaku wszystkiego. Dżem truskawkowy jest świetną rzeczą na śniadanie i jest również używany jako polewa dla niektórych deserów.

Ale, gdy używasz dżemu truskawkowego, traci swoją świeżość po jakimś czasie i zamienia się w brązowawy kolor. Jeśli nie masz pojęcia, jak go zrobić, to powiem ci najlepszy sposób, aby utrzymać go z dala od obracania się w brązowy kolor.

Dlaczego dżem zmienia kolor na brązowy?

Powodem, dla którego dżem zmienia kolor jest to, że zawiera miąższ owoców i cukier, a te dwa składniki są zawsze w formie syropu. Gdy przechowujemy dżem przez dłuższy czas, robi się on gorący, a syrop odparowuje i zamienia się w ciemny płyn. Brązowy kolor dżemu jest spowodowany obecnością tego ciemnego płynu.

Jak zapobiegać utracie koloru dżemu

Istnieje kilka sposobów na utrzymanie świeżości dżemu, ale najprostszym i najbezpieczniejszym jest umieszczenie go w lodówce. Wynika to z tego, że ciepło pomieszczenia sprawi, że syrop odparuje, a to sprawi, że dżem pozostanie w chłodnym środowisku.

Jeśli nie masz w domu lodówki, to możesz umieścić słoik w zimnym miejscu lub w zamrażarce. Ale to również zajmie dużo czasu i wysiłku.

Poza tym, możesz również umieścić dżem w szklanym pojemniku, ale nie zapomnij, aby prawidłowo uszczelnić słoik. Nie trzymaj dżemu w otwartym pojemniku, ponieważ tlen sprawi, że dżem stanie się brązowy.

Wnioski:

Tak więc, to była najłatwiejsza i najbezpieczniejsza metoda utrzymania świeżości dżemu. Więc, użyj go na śniadanie i zachować słoiki w chłodnym miejscu.