Jak przygotować sałatkę gyros

Sałatka gyros jest jednym z najbardziej popularnych dań wśród Greków i mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Zazwyczaj podawana jest jako przystawka, ale czasami również jako dodatek do dania głównego. Nazwa tej sałatki pochodzi od tego, że mięso zawinięte jest w cienki płaski chleb.

Jest bardzo smaczna, ale czasami bardzo trudna do przygotowania. Istnieje jednak kilka wskazówek, które pomogą Ci uczynić tę sałatkę jeszcze smaczniejszą i łatwiejszą do przyrządzenia.

Składniki na sałatkę „Gyros

Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz:

– 2 duże liście sałaty

– 1 duży pomidor

– ½ ogórka

– 1 filiżanka startej marchewki

– ½ szklanki rozdrobnionego sera

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– ½ łyżeczki suszonego oregano

– Sól i pieprz

Metoda

Krok 1

Umyj i osusz liście sałaty.

Krok 2

Weź ogórek i zetrzyj go na tarce. Dodaj sól i pieprz i dobrze wymieszaj.

Krok 3

Pokrój pomidora na połówki i usuń pestki.

Krok 4

Wymieszaj startą marchewkę ze startym ogórkiem.

Krok 5

Do mieszanki marchewki i ogórka dodajemy starte pomidory.

Krok 6

Wymieszaj starte pomidory i ogórek ze startą marchewką.

Krok 7

Dodaj do mieszanki oliwę z oliwek i oregano.

Krok 8

Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 9

Wyjmij mieszankę z lodówki i dobrze wymieszaj.

Krok 10

Rozłóż mieszankę na liście sałaty i posyp rozdrobnionym serem.

Wnioski:

Jeśli szukacie łatwego przepisu, to mam nadzieję, że ten wam pomoże. Wiem, że niektórzy z was będą woleli zjeść tę sałatkę jako danie główne, ale ja proponuję spróbować jej jako przystawki.