Mleko kokosowe jest jednym z najbardziej przydatnych artykułów spożywczych w Twojej kuchni. Jest to podstawowy składnik w różnych przepisach i potrawach, które są serwowane w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Jeśli kiedykolwiek próbowałeś domowego mleka kokosowego, to nigdy nie zapomnisz jego smaku.
Domowe mleko kokosowe jest zdrowsze niż to komercyjne. W rzeczywistości jest ono znacznie lepsze, ponieważ nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów.
Istnieją różne sposoby, aby zrobić mleko kokosowe. Większość ludzi używa świeżego mięsa kokosowego i wydobywa z niego mleko. Ale jeśli nie masz szansy na zdobycie świeżego kokosa, to możesz użyć tego z puszki.
Dokonywanie mleka kokosowego z kokosa w puszce jest znacznie łatwiejsze i szybsze. Wszystko, co musisz zrobić, to odcedzić płyn z kokosa i możesz go użyć bezpośrednio.
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Aby zrobić mleko kokosowe ze świeżego kokosa, należy pokroić kokosa na pół, a następnie umieścić go w czystym pojemniku.
Weź 1 szklankę wody i dodaj ją do pojemnika razem z kokosem. Dobrze je wymieszaj i pozostaw mieszaninę do odstania na minimum 8 godzin.
Teraz weź mieszankę i wymieszaj ją w blenderze lub mikserze. Możesz użyć do tego celu blendera ręcznego.
Jeśli nie masz blendera, to możesz użyć noża kuchennego, aby zblendować kokos. Po zblendowaniu przelej mieszaninę do sitka, a otrzymasz mleko kokosowe.
Jeśli robisz mleko kokosowe z kokosa w puszce, wtedy musisz odcedzić cały płyn z kokosa i otrzymasz pozostały kokos. Dodaj go do blendera i dobrze wymieszaj.
Możesz nawet użyć do tego blendera ręcznego. Teraz możesz odcedzić mleko kokosowe lub użyć do tego sitka.
Wnioski:
Nadszedł czas, aby cieszyć się domowym mlekiem kokosowym i jego korzyściami. Jeśli jesteś regularnym konsumentem komercyjnego mleka kokosowego, to czas się zmienić i zrobić domową wersję.