Hummus to jedna z najpopularniejszych przekąsek na całym świecie. Jest to jedna z najstarszych potraw pochodzących z Bliskiego Wschodu. Jest to najpyszniejszy dip, a jego smak jest bardzo przyjemny. Możesz dodać różne zioła, aby uczynić go bardziej interesującym.
Składniki
1/2 szklanki ciecierzycy
3 łyżki tahini
Sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól do smaku
Metoda
Zmiksuj ciecierzycę z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem w blenderze. Dodaj sól i oliwę z oliwek. Dopasuj smak. Podawać z warzywami lub chlebem pita.
Wnioski:
Zrobienie hummusu nie jest trudną rzeczą, ale najważniejsze jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Jeśli użyjesz zbyt dużo soli, wtedy straci smak, a jeśli użyjesz zbyt mało soli, wtedy będzie smakować mdło. Możesz ją przygotować w kuchence mikrofalowej lub na blacie kuchenki.
Jak ugotować ciecierzycę na hummus